Vores fysioterapeuter og instruktører er specialuddannede i ridefysioterapi med handicappede, og derfor kan tilbyde både ridning, og behandling med høj kvalitet.

På rideskolen har vi ridehal, udendørs ridebaner og ridestier, der alle er tilgængelige for kørestole og gangbesværede – og vi har selvfølgelig handicapvenlige toiletforhold. På Herning Rideklub har vi ridefysioterapi mandag kl. 9.30 – 18.00, tirsdag kl. 9.30 – 14.30 onsdag kl. 9.30 – 13.30 torsdag kl. 9.30 – 18.00 fredag kl. 10.00 – 15.00.

UNDERVISNINGEN VARETAGES AF

Ridefysioterapeut Lone Kjer tlf. 25 32 49 09.

HVAD ER RIDEFYSIOTERAPI

Ridefysioterapi, er en, af sygesikringen, betalt, vederlagsfri behandling til hest, hvor følgende færdigheder forbedres:

1. Balancen

2. Kroppens midtliniesans

3. Vægtoverføring (forstadie til gangfunktion)

4. Muskelstyrken

5. Koordination

6. Finmotorikken

7. Afspænding af spastiske muskler

8. Kontraktur forebyggelse

9. Kropsbevidsthed

10. Vejrtrækningen

11. Blodcirkulationen

12. Sociale evner

HVEM KAN MODTAGE RIDEFYSIOTERAPI

1. Personer med medfødte eller arvelige lidelser. F.eks. muskelsvind, rygmarvsbrok, spastiske lammelser m.m.

2. Personer med erhvervede neurologiske lidelser. F.eks. polio, dissemineret sclerose.

3. Personer med fysiske handicaps som følge af ulykke. Herunder para/tetraplegi efter læsion af rygmarven, større amputationer m.m.

4. Personer med nedsat led og/eller muskelfunktion, som følge af inflammatoriske gigtlidelser, f.eks. leddegigt m.m.

5. Blinde og svagtseende

HVORDAN FOREGÅR RIDEFYSIOTERAPI

Ridefysioterapi er en behandling, som man bliver henvist til af sin læge – for de fleste er den gratis, men der er dog enkelte grupper, som har egenbetaling. Ridefysioterapeuten vælger den bedst egnede hest ud fra patientens handicap, for det er vigtigt, at hesten passer i både højde, bredde og gangart, så patienten kan få mest muligt ud af behandlingen. Det er hestens rygbevægelser, som er det altafgørende for behandlingen. Ridefysioterapeuten underviser patienten i at følge hestens bevægelser, så balancen, midterlinien, vægtfordelingen, afspændingen eller optræningen kan trænes af patienten. Hvis patienten ikke kan sidde alene på hesten, så vælger ridefysioterapeuten en hest, som kan bære to personer på én gang. På den måde kan en bagrytter sætte sig bag patienten og hjælpe ham eller hende. Behandlingen foregår på hold med 3-5 ryttere, hvor der laves forskellige fællesøvelser som for eksempel volter, slangegange osv. Herudover er der også behandling af den enkelte patient, hvor man laver øvelser, der er specielt tilpasset til den enkelte persons handicap. Det hele skulle gerne være med til at forbedre patientens evne til at fungere i dagligdagen. I Herning Rideklub har vi vedtaget en hesteetik, som skal gøre livet godt for vores hårdtarbejdende elevheste. Vores heste kommer på fold hver morgen og bliver passet med smed og dyrlæge, samt massør efter behov. Dette skulle gerne mindske sliddet på hestene og gøre vores heste stærkere. De heste, der går bagrytter (2 personer), bliver longeret eller plejet på anden måde, så de er stærke til at klare denne tunge opgave. Der er endvidere sat en vægtgrænse for, hvem vi kan sætte på vores heste. Dvs, at ingen af vores heste kan klare ryttere over 110 kg, er du tungere end dette, er vi desværre nødt til at afvise dig. Har du behov for bagrytter, må du ikke veje mere end 60 kg. Hvis vi er i tvivl om din vægt og hvilken hest, vi kan sætte dig på, kan du komme ud for, at vi beder dig stige på vægten hos os. I ridefysioterapien træner vi på at rytteren bliver bevidst omkring midtlinjen. Dvs at vi til en vis grad accepterer, at rytteren sidder skævt, men at dette gerne skal kunne rettes gennem træning. Hvis vi vurderer, at der ikke er mulighed for at rette op på ”skævheden” og at det går ud over hestens helbred, at skulle bære rundt på en meget skæv rytter, vil vi tillade os at forkorte ridetiden, eller at afslutte behandlingsforløbet. Disse etiske regler er lavet for at passe på vores heste og vi håber, at de respekteres.

For yderligere information kan du kontakte Lone Kjer på tlf. 25 32 49 09.